BİR UZAY HAYALİ
Sahne hayatına hızlı bir merhaba diyen Krom Sanat, Ankara’da sahnelediği oyun yelpazesine bir yenisini daha ekledi. Krom Sanat ekibi, İçeride Polis Var, Hazinendir ve Gılgameş gibi yetişkin eserlerinin ardından şimdi de Bir Uzay Hayali isimli çocuk oyununu sahneye koydu.
Bir Uzay Hayali, Aselsan’ın Tekno Macera projesi kapsamında Krom Sanat tarafından hazırlanan 50 dakikalık bir interaktif oyun olarak seyirci karşısına çıktı. 6 yaş üstü etiketiyle sahnelenen oyun, çocuklara bilimi özendirmek ve teknolojiyi tüketen değil, üreten bir nesil olmak fikrini aktarmak üzere hazırlandı.
Eda ve Mete isimli iki çocuğun evlerinin tavan arasında eski bir iletişim cihazı bulmalarıyla başlayan Bir Uzay Hayali, iki kardeşin uzaya yolculuk yapmaya ve bir uzay gemisi tasarlamaya karar vermeleriyle içinde bilmece dolu bir yolculuğa dönüşür. İki kardeş onlara yardımcı olan yapay zekâ asistanı Asel ile unutulmaz bir deneyim yaşarlar. Bu yolculukta yer çekimsiz ortam, roketler, tarihi bilgiler, gök taşları ve eğlenceli şarkılar, onları bekleyen uzay macerasının sadece bir bölümüdür.
Walt Disney’in “Hayal edebiliyorsan yapabilirsin!” sözünden hareketle çocukların hayal gücünü beslemek ve pozitif geri dönüşler almak için “Büyük teknolojilerin başlangıcı büyük hayallere dayanır.” fikrini metinde yer alan Eda ve Mete karakterleri üzerinden seyircisine aktaran oyun, aynı zamanda ülkemizin havacılık ve bilim tarihine de değinerek tarihî bilgileri eğlenceli bir kurgunun içerisinde harmanlayıp izleyicisine sunuyor.
Sahnede görülen iki kardeşin, kendi uzay gemilerini yapıp uzaya çıkmak istemeleri, bunun için gerekli materyalleri toplarken yapay zekadan faydalanmaları, çeşitli uzay teknolojileri hakkında fikir yürütmeleri ve oyunu izleyen çocuklara sorular sormaları, sahne ile izleyici grubu arasında bir empati köprüsü kurulmasına da olanak sağlıyor.
Bu empatinin enerjisi belki de bugün bir çocuk olarak Bir Uzay Hayali oyununu izleyen izleyicinin, gelecekte mühendis ya da astronot olarak ülkemizin uzay çalışmalarını bir basamak daha ileriye götürecek bir birey olmasıyla sonuçlanacaktır, kim bilir? Önce hayal etmek gerek…
Bu hayali sahneye taşıyan kadro ise şu şekilde: Eda / Kübra Hazan, Mete / Mustafa Aksakal, Anne / Çisel Ocak Kara, Yazan / Burak Bayar, Yöneten / Çisel Ocak Kara, Müzik / İlke Ulaş Kuvanç, Sahne Amiri / Ceren Yaz, Dekor ve Kostüm Tasarım / Harun Dağaşan, Işık Tasarım / Veli Karataş, Ses Tasarım / Uğur İlvan, Afiş Tasarım / Mehmet Selim Özban