ÖTEKİNİN ÖTESİNDE TİYATRO: İSTENMEYEN UNSURLAR

Yasemin Eti

New York’un New Victory Tiyatrosu’nda Undesirable Elements: Generation NYZ isimli oyunu izleme şansını yakaladım. Ping Chong and Company isimli tiyatro topluluğu tarafından sergilenen bu oyun, oldukça sade bir dekora sahipti. Duvarları ve yerleri siyah olan bir sahnenin üzerine yarım çember hâlinde yedi tane siyah sandalye ve müzik standı koyulmuştu. Bu yarım çemberin arkasındaki duvara Özgürlük Heykeli gibi New York’u simgeleyen çeşitli basit görüntüler yansıtılıyordu. Bu resimler dışında oyunun yer aldığı mekâna ve zamana dair hiçbir ipucu yoktu.

Oyun başladığında yedi oyuncu sahneye çıkıp sandalyelere oturdu. En büyük oyuncu yirmi üç yaşındaydı. Siyah dekora kıyasla oldukça renkli giyinmiş olan bu oyuncuların giydikleri kıyafetler, özel olarak tasarlanmış kostümlerdense bu gençlerin New York’taki gündelik hayatında giydikleri kılıklara benziyordu. Kıyafetlerinin doğallığının da yansıttığı gibi, bu oyuncular oraya kendileri olarak gelmişti. Oyuncuların hiçbiri profesyonel oyuncu olmamakla birlikte bu sahneye kendi hikâyelerini anlatmak için çıkmıştı. Ping Chong and Company, bu gençleri Brooklyn ve Queens’in çeşitli mahallelerinden bulmuş ve bir araya getirmişti.

Oyunun kendisi de dekor ve kostümler kadar sadeydi. Hikâyeler arasında geçişler elle tutulan tempolar ve ritmik hareketler ile desteklense de oyun tamamen bu hikâyelerin oyuncular tarafından anlatılmasını içeriyordu. Hikâyeler birbirinin içine geçiyor, birbirine bağlanıyor, oyuncular birbirlerinin hikâyelerinde farklı roller oynuyordu. Dekorun, kostümlerin ve teatral yaklaşımın sadeliği birbirini destekliyor, yedi gencin hikâyesini en önemli unsur olarak öne çıkarıyordu.

devamı için ABONE OL