BİZDEN HABERLER

Arzu Gökbaş

 

Yedinci Mersin Uluslararası Tiyatro Festivali Yapıldı

Mersin Uluslararası Tiyatro Festivali’nin yedincisi, 25 Kasım-3 Aralık 2023 tarihleri arasında gerçekleşti. İstanbul başta olmak üzere diğer kentlerdeki farklı deneysel tiyatro gruplarının çalışmalarını Mersinli tiyatroseverlerle buluşturmak, nitelikli ve istikrarlı bir izleyici kitlesi yaratmak ve genç tiyatro sanatçılarının yetişmesine katkı sağlamak amaçlarıyla yola çıkan ve yedi yıldır düzenlene festival 9 gün sürdü. Etkinlikte yurt içinden Ankara’dan Yakîn Tiyatro’nun Çürüme, Mersin Üniversitesi Tiyatro Topluluğu’nun Generallerin Beş Çayı, Bursa’dan Kafa Sahne’nin İkinci Dereceden İşsizlik Yanığı, Bolu Bölge Tiyatrosu’nun O.B.E.B., İstanbul’dan Yersiz Kumpanya’nın Nasıl Bilirdiniz, Naif Bey Kumpanyası’nın Naif Bey ve Yaveri, Cihangir Atölye Sahnesi’nin Ayakbacak Fabrikası, Lavean Sanat’ın İnziva ve Pervasız Tiyatro’nun Tüy adlı oyunları ile İtalya’dan Djuna Barnes’ın yazdığı Teatre Le Madrugada’nın sahnelediği Prisonwood adlı oyun yer aldı.

Festivalde ayrıca Onur Yamak, “Absürd Tiyatro Atölyesi”; Sinan Cem Çabuk, “Oyuncu Refleksleri Atölyesi; Füsun Ataman, “Metinden Sahneye Uygulamalı Dramaturgi Atölyesi”; Gökhan Eraslan, “Çağdaş Oyun Yazarlığında İçerikler ve Nedenleri Atölyesi” ile yer alırken İtalya’dan Roberta Secchi, “Fiziksel Tiyatro Atölyesi”; Kuzey Kıbrıs’tan İsmihan Yorgancı, “Oyun Yazarlığı Atölyesi”, Azerbaycan’dan Yuğ Devlet Tiyatrosu Yönetmeni Gümrah Ömer ise “Psikosof Tiyatro Poetikasının Oyunculuk ve Yönetmenlik Tekniği Atölyesi” ile genç tiyatrocular ile buluşma imkânı buldu.

* * *

Türker İnanoğlu Son Yolculuğuna Uğurlandı 

Yeşilçam’ın usta ismi Türker İnanoğlu, son yolculuğuna uğurlandı. Ünlü yapımcı ve film yönetmeni Türker İnanoğlu, 2 Nisan 2024 günü geçirdiği ani bir rahatsızlık sonucu 88 yaşında hayatını kaybetti.

Türk sinemasının en önemli isimlerinden İnanoğlu, Türk sinemasına yaptığı katkılarla ve unutulmaz eserleriyle iz bırakan biriydi. Uzun yıllar boyunca sinema dünyasında önemli bir yer edinen İnanoğlu, Türk filmlerinin ulusal ve uluslararası alanda tanınmasına büyük katkı sağlamıştı.

Sinema kariyerine yönetmen asistanı olarak başlayan ve daha sonra yapımcılık ve yönetmenlik gibi pek çok alanda çalışmalar yapan Türker İnanoğlu, Türk sinemasının altın çağında önemli bir figür olarak kabul ediliyordu. “Bay Sinema” lakabıyla tanınan İnanoğlu için Tim Show Center’da veda töreni düzenlendi. Törende, sanat dünyasının ünlü isimleri, Kültür ve Turizm Bakanı ve sevenleri Türker İnanoğlu’nu son yolculuğuna uğurlamak için bir araya geldi. İnanoğlu’nun eşi Gülşen Bubikoğlu, kızı Zeynep ve oğlu İlker İnanoğlu ile damadı Cüneyt Özdemir ve torunu da törene katıldı.

Türker İnanoğlu’nun ani vefatı, sinema dünyasında derin bir üzüntü yarattı. Türk sinemasına ve sanat dünyasına katkılarıyla her zaman hatırlanacak olan İnanoğlu, sevenleri tarafından büyük bir özlemle anılacak.

 

* * *

II. Mehmet Operası 34 Yıl Sonra Yeniden Yorumlandı

 İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Sahnesi’nde, 24 Şubat 2024’te, II. Mehmet (Maometto II) Operası’nın prömiyerini gerçekleştirdi. Eser, Türkiye’deki prömiyerini 3 Kasım 1990 tarihinde Atatürk Kültür Merkezi’nde yapmıştı. 34 yıl sonra tekrar sahnelenen opera, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin öncülüğünde sanatseverlerle buluştu.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin (İDOB) sahnelediği Gioachino Rossini’nin ünlü eseri 2. Mehmet Operası’nın 2. temsili, DOB Genel Müdürü Tan Sağtürk tarafından sosyal medya hesaplarından duyuruldu. Ülke sınırlarını aşarak büyük ilgi topladı. Eser, İtalyan televizyonlarında da ses getirdi.

Gioachino Rossini ve librettist Cesare della Valle tarafından kaleme alınan bu opera, Türklerle ilgili önemli eserlerden biri olarak kabul ediliyor. Eser, romantik dönem opera literatürünün en önemli bestecilerinden biri olan Rossini’nin imzasını taşıyor.

3 Aralık 1820’de Napoli’deki Teatro di San Carlo’da dünya prömiyeri yapılan II. Mehmet Operası, Osmanlı İmparatorluğu’nun yedinci padişahı olan Fatih Sultan Mehmet’in Venedik Cumhuriyeti hâkimiyetindeki Eğriboz adasının kuşatması (1470) sırasında âşık olduğu Anna’nın hikâyesini anlatıyor. Gerçek kimliğini bilmeden Fatih Sultan Mehmet’e âşık olan Venedikli Anna, Türk Sultanı Mehmet’e olan aşkı ile babasına ve ülkesine olan sadakati arasında bir seçim yapmak zorunda kalıyor.

II. Mehmet Operası’nı icra eden İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı, dünyaca ünlü İtalyan Orkestra Şefi Alessandro de Marchi, konuk olarak yönetti. Rejisinde İtalyan Renato Bonajuto’nun bulunduğu operanın dekor tasarımını Zeki Sarayoğlu, kostüm tasarımını Gizem Betil, ışık tasarımını Ahmet Defne gerçekleştirdi. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Korosu’nu ise Paolo Villa yönetti. Eserdeki koreografi Nil Berkan tarafından hazırlandı.

Operada, II. Mehmet rolünde Burak Bilgili-Doğukan Özkan, Anna rolünde Dilruba Bilgi -Gülbin Günay, Calbo rolünde Barbora Hitay-Asude Karayavuz, Esen Demirci; Paolo Erisso rolünde Mert Süngü-Ufuk Toker, Condulmiero rolünde Berk Dalkılıç-Yoel Keşap, Selim rolünde Hazal Ata-Anıl Önder dönüşümlü olarak rol aldı.

* * *

2. Uluslararası Tiyatro Araştırmaları Konferansı Bahçeşehir Üniversitesi’nde Gerçekleşecek

Uluslararası Tiyatro Araştırmaları Derneği (UTAD) ve Bahçeşehir Üniversitesi Konservatuvarı iş birliğiyle düzenlenecek olan “Varoluş, Gelenek ve Gelecek” temalı konferans dizisi için tebliğ ve uygulamalı atölye çağrısı yapıldı. 2.si düzenlenecek olan etkinlik, 5-7 Eylül 2024 tarihleri arasında İstanbul’da Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleşecek.

 

TÜBITAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BIDEB) tarafından desteklenen “2223-B Yurt İçi Bilimsel Etkinlik Düzenleme Desteği” kapsamında gerçekleştirilecek olan konferans dizisine Türkiye’den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden bilim insanları ve sanatçılar katılacak.  Tiyatronun varoluşuna, geleneklerine ve geleceğine odaklanan konferans dizisinde geleneksel tiyatro anlatıları, post-dramatik tiyatro, dijital tiyatro, sahne sanatları ve müzik ilişkisi gibi başlıklar ele alınacak.

 

Etkinlik sonrasında sunulan tebliğ ve yapılan atölye çalışmaların, Essence & Critique Journal of Literature and Drama Studies, ETKİ Dergisi, BAU ART ve Theatre Academy gibi hakemli dergilerde yayımlanacak.

* * *

Emektar Oyuncu Kayhan Yıldızoğlu Hayata Gözlerini Yumdu

 

Türk sinemasının usta oyuncularından Kayhan Yıldızoğlu, yaşlılığa bağlı sağlık sorunları sebebiyle 9 Mart 2024’te 90 yaşında hayata gözlerini yumdu. 150’nin üzerinde filmde oynayan Yıldızoğlu; imparator, rahip, kral gibi rollerle akıllara kazınmıştı. Türk sinemasının önemli emektarlarından bir olan Kayhan Yıldızoğlu’nun cenazesi, sinema camiası ve sevenlerinin yoğun katılımıyla Feriköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

* * *

2024 Türkiye Kültür Yolu Festival Takvimi Belli Oldu

Kültür ve Turizm Bakanlığının organize ettiği Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 20024 takvimi, Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan tanıtımla kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantıda, etkinliğin Türkiye’nin en büyük ve zengin marka projelerinden biri olduğuna vurgu yapıldı. 2021’de İstanbul’da başlayan festivalin, 4 yıl içinde Avrupa Festivaller Birliği’ne kabul edilerek 7 bölge ve 16 şehirde düzenlenecek seçkin kültür-sanat etkinliklerini bünyesinde barındırdığı, Bakan Mehmet Nuri Ersoy tarafından ifade edildi.

Festival; konser, söyleşi, opera ve bale, sergi, atölye, tiyatro ve bir dizi çocuk etkinliğini kapsıyor. Bu sene yapılacak olan festivallerde yaklaşık 40 bin sanatçı, 600 mekân ve 6 bin etkinlik yer alacak. 8 ay sürecek etkinlikler, Adana’daki Portakal Çiçeği Karnavalı ile başlayacak ve çeşitli şehirlerde devam edecek. Avrupa, Latin Amerika, Asya ve Afrika ülkelerinden sanatçı ve toplulukların yer alacağı festivalde; Pablo Picasso’nun ölümünün 50. yılı dolayısıyla, yapay zekâ algoritması kullanılarak bir de sergi düzenlenecek.

Festivalin takvimi şu şekilde;

13-21 Nisan: Adana Portakal Çiçeği Karnavalı

25 Mayıs- 02 Haziran: Şanlıurfa Kültür Yolu Festivali

01-09 Haziran: Bursa Kültür Yolu Festivali

08-16 Haziran: Samsun Kültür Yolu Festivali

22-30 Haziran: Trabzon Kültür Yolu Festivali (Sümela)

29 Haziran-7 Temmuz: Van Kültür Yolu Festivali

3-11 Ağustos: Nevşehir Kültür Yolu Festivali

17-25 Ağustos: Erzurum Kültür Yolu Festivali (Palandöken)

31 Ağustos-8 Eylül: Çanakkale Kültür Yolu Festivali (Troya)

14-22 Eylül: Gaziantep Kültür Yolu Festivali (GastroAntep Kültür Yolu Festivali)

21-29 Eylül: Ankara Kültür Yolu Festivali

21-29 Eylül: Konya Kültür Yolu Festivali

* * *

 

İstanbul’da Caz Esintisi

İstanbul Caz Festivali, 3-18 Temmuz tarihleri arasında şehrin müzik sahnelerine renk katacak. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 31 yıldır düzenlenen festival, caz tutkunlarını ve müzikseverleri bir araya getiriyor. Bu yılki festival programı, cazın köklü isimlerinden çağdaş müziğin en yenilikçi seslerine kadar geniş bir yelpazede sunacak. 40’a yakın konserle gerçekleşecek olan festival, 200’den fazla yerli ve yabancı sanatçıyı konuk edecek.

Chris Isaak, Gregory Porter, Arlo Parks, Joshua Redman, YolanDa Brown, Baptiste Trotignon ve Modern Art Orchestra gibi dünya çapında tanınmış sanatçılar, İstanbul Caz Festivali’nin 31. yılını kutlamak için sahnede olacaklar. Festival, 16 gün boyunca cazın yanı sıra rock, pop, blues, reggae, funk ve daha pek çok farklı türde müziği sevenleriyle buluşturacak.

İstanbul Caz Festivali’nin keyifli etkinliklerinden “Parklarda Caz”, bu yıl tüm müzikseverleri parklara davet ediyor. Festivalin ücretsiz sunduğu “Parklarda Caz Konserleri” kentin dört bir yanındaki yeşil alanlarda gerçekleştirilecek. Bu yıl Balkanlar ve Güney Amerika’nın seslerini punk ile bir araya getiren Macar grup Duckshell, Genç Caz+ finalistleri ve daha fazlası sahnede olacak. Parklarda Caz’ın ilk konseri Beylikdüzü Yaşam Vadisi’nde 6 Temmuz’da gerçekleştirilecek, diğer konser mekânları ve tarihleri Nisan ayında açıklanacak.

* * *

Devlet Ana Yeniden Sahnede

Ankara Devlet Tiyatroları, Kemal Tahir’in ünlü eseri Devlet Ana’nın tiyatro uyarlamasını sahneledi. Osman Özkan’ın oyunlaştırdığı, rejisörlüğünü Ayşe Emel Mesci’nin üstlendiği oyun, büyük bir ilgiyle karşılandı ve biletler hızla tükendi. Mesci, eserin sahneye uyarlanma sürecine dair yaptığı açıklamada; Kemal Tahir’in eserlerinin tarihi ve kültürel önemine vurgu yaparak, Devlet Ana’nın 1970’lerde Orta Asya kökenli göçebe toplum düzenine odaklandığını, oyunun Anadolu medeniyetleri üzerine gelen göçlerin izlerini taşıyarak, şaman kökenli hikâye anlatıcılığından semavi semahlara uzandığını belirtti.

Mesci, 27 farklı tablodan oluşan oyunun, tarihsel olarak 1290 ile 1300 yılları arasında geçtiğini ve her sahnenin kendi özgün çalışmasını gerektirdiğini ifade etti. Başrol oyuncularından Mehtap Öztepe, Devlet Ana karakterini canlandırmaktan çok mutlu olduğunu, karakterin Osmanlı Devleti’nin yönetim biçimini simgelediğini ve kadın figürünün sertliği ve koruyuculuğuyla dikkat çektiğini belirtti. Diğer başrol oyuncusu Kutay Sungar ise, Osman Bey karakterini oynarken, oyunun tarihsel ve edebi önemine vurgu yaptı.

 

 

* * *

 

 

 

 

 

 

 

 

Genç Kart Uygulaması Başlıyor

Gençlerin kültürel ve sanatsal etkinliklerden ücretsiz veya indirimli faydalanabileceği “Genç Kart” uygulaması Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Genç Kart, 18 yaşına giren gençlerin bir yıl boyunca kullanabileceği bir imkân sunuyor. Başvuru süreci henüz başlamamış olsa da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un duyurusuna göre başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak. Bu uygulama ile gençler, Bakanlık bünyesindeki müze ve ören yerlerinden, Devlet Tiyatroları’ndan, Devlet Opera ve Balesi’nden ve diğer kültürel etkinliklerden ücretsiz veya indirimli faydalanabilecekler. Gençlerin kültür ve sanatla buluşmasını sağlayacak bu adım, gençlere kültürel etkinliklere erişimde çeşitli fırsatlar sunacak gibi görünüyor.

 ABONE OL