ARA SAHNE
-Uğur Uzunel ile Ara Sahne Üzerine-

Röportaj: Dinçer Ateş-Füsun Ataman

Topluluk Tanıtımı bölümünün bu sayıdaki konuğu Ara Sahne. Dinçer Ateş ve Füsun Ataman’ın sorularını Ara Sahne’nin kurucularından Uğur Uzunel cevaplandırdı.

*** 

Sayın Uğur Uzunel, hoş geldiniz. Sizi İstanbul’dan Ara Sahne adına konuk ediyoruz. Topluluğu nasıl ve hangi nedenlerle kurdunuz? Kısaca tarihçenizden, kuruculardan bahsedebilir misiniz? Bugüne nasıl geldiniz?

Gülin Bakkaloğlu, Esra Tarhan, Can Sertaç Adalıer, Serhat Barış, Özenç Eren Yelçi, Uğur Uzunel. Hepimiz oyuncu olan altı kişiyiz. Birbirimizi İzmir’in çeşitli tiyatrolarından tanıyoruz, arkadaşız. Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Dokuz Eylül Üniversitesi ve çeşitli özel tiyatrolarda uzun yıllar, hatta çocukluktan beri birçok defa sahneye çıktık. Birlikte de çok oynadık. İstanbul’a geldiğimizden beri de her birimiz başka yerlerde oyunculuk yapmaya, tiyatronun ve sektörün çeşitli alanlarında çalışmaya devam ettik. Eğitmenlik yaptık, oyun yönettik, dizilerde oynadık. Serhat Barış tüm bu süreçte sahne açmak için bir mekân arayıp duruyordu. Sahneyi bulduğunda; Uğur’un Craft’ta oynadığı Sığınak adlı oyunun seyircili genel provası vardı. Oyunu izledikten sonra mekândan konuşmaya başlayınca, bir anda herkes heyecanlandı. Ertesi gün mekânı tuttuk ve ortak olduk. Yani her şey birdenbire başladı. Tarihçemiz bu kadar basit ama bir araya gelme nedenlerimiz elbette bu kadar basit değil. Onu uzun uzun konuşabiliriz. Sahnenin Beyoğlu’nda olmasının bizde yarattığı heyecan bambaşka. Taksim’deki tiyatroların tek tek kapandığı ya da başka yerlere taşınmak zorunda kaldığı bir dönemde, yepyeni bir sahne açarak buraya dönmek bizim için mücadelenin bir başka kıymetli yanı. Birçok tiyatroya kucak açan bu tür özel tiyatro sahnelerinde tüm çocukluğunu, gençliğini geçirmiş insanlar olarak bu işin toplumsal hayata kattıklarının, öneminin farkındayız. Bu nedenle yeni mezun olmuş genç sanatçıların -maalesef- iş bulamadığı günümüzde onlarla birlikte olmayı hedefledik. Onlara bir çalışma, deneme alanı açmak istedik. Biz tiyatroyu buradan biliyoruz, bildiğimiz yerden yapmak istedik. Sahneye çıkma coşkusu olan insanlarla, heyecanla, enerjiyle… Taksim’in ortasında bir sahne açarak hem bir sanatsal buluşma noktası yaratmak hem de sözümüzü hünerimizle ve gençlerin enerjisiyle birleştirmek istedik.

devamı için ABONE OL